Onderwijs Inkoop Groep - Besparen met een hart voor onderwijs

Gildenveld 3

3892 DC Zeewolde

Ma t/m vr

9:00 tot 17:00 uur

Arlanta kiest voor Het AanbestedingsCollectief

Arlanta kiest voor Het Aanbestedings-Collectief

Als voorzitter Expertgroep ICT van stichting Arlanta houdt Onno Bouma zich bezig met het ICT beleid van de 23 basisscholen waaruit Arlanta bestaat. Toen de stichting een Europese aanbesteding moest doen voor ICT materiaal, koos Onno voor Het AanbestedingsCollectief, een concept van de Onderwijs Inkoop Groep. De voorzitter Expertgroep ICT vertelt waarom hij zeer tevreden is over deze keuze.
“Arlanta bestaat uit 23 basisscholen, dus toen er voor al onze scholen ICT materiaal moest worden ingekocht, wisten we direct dat we boven de aanbestedingsgrens zaten. Er was dus een Europese aanbesteding nodig.”
Onno Bouma - arlanta
Onno Bouma
Voorzitter Expertgroep ICT
Bouma vertelt dat hij aanvankelijk erg tegen zo’n Europese aanbesteding op zag. “Ik had gehoord dat zoiets wel een half jaar kon duren. En dat het zeer prijzig was.”

Het AanbestedingsCollectief

Het Aanbestedings-Collectief

Steeds meer onderwijsinstellingen worden geconfronteerd met de vraag of en wanneer zij moeten aanbesteden. De Onderwijs Inkoop Groep heeft veel kennis op het gebied van Europees en meervoudig onderhands aanbesteden.

Daarbij hanteren we een no-nonsense aanpak: als Europees aanbesteden niet noodzakelijk is, zullen we een meervoudig onderhands traject adviseren en u hierin begeleiden. Voor inkoopcategorieën waarbij flexibiliteit is vereist hebben we Het AanbestedingsCollectief opgericht.

Aanbesteden via HAC

Stichting Arlanta werkt al jaren samen met de Onderwijs Inkoop Groep (OIG). Via deze weg leerde Bouma Het AanbestedingsCollectief (HAC) kennen. “OIG heeft ons uitgebreid uitleg gegeven over HAC. Zo leerden we dat HAC een dynamische manier van aanbesteden biedt. Dat betekent dat we elke keer als we iets nodig hebben een uitvraag kunnen doen. En dat we als stichting dus niet een aantal jaar vastzitten aan één leverancier.”

“Bovendien kan een Europese aanbesteding via HAC binnen vier weken rond zijn. Die vlotte doorlooptijd was mede bepalend voor onze keuze. En daarbij is de prijs ook zeer gunstig. We schrijven ons in voor achthonderdvijftig euro en verder zijn er geen kosten. Vanuit financieel oogpunt is dat voor Arlanta heel aantrekkelijk.”

Het proces van uitvragen

Het proces van uitvragen heeft Bouma voor Arlanta inmiddels een aantal keer doorlopen via HAC. “Het werkt heel prettig. Eerst wordt er gekeken wat de behoefte is: wat ga je uitvragen en hoeveel. Dan wordt markonderzoek gedaan om een indicatie van de kosten te krijgen. Arlanta bepaalt als formele aanbestedende dienst het bedrag dat ze maximaal voor de geleverde producten wil betalen.”

“Het aantal producten en het maximumbedrag wordt door HAC uitgezet bij de leveranciers. Deze leveranciers hebben vervolgens de tijd om vragen te stellen over de aanvraag. Hierna – binnen twee tot drie weken – brengen ze hun offerte uit. Het is vervolgens aan ons als stichting om de offertes te beoordelen en een deal te sluiten.”

Bouma, behalve voorzitter Expertgroep ICT tevens basisschooldirecteur, laat weten HAC ook aan te bevelen aan andere stichtingen. “Je hebt er echt voordeel van. Het haalt de druk van het regelen bij je weg.”
Logo OIG
Vraag uw energiescan aan

Laat uw organisatie scannen

Mail ons

Logo OIG
Vraag uw kosteloze analyse aan

Laat uw sanitair analyseren

Mail ons

Logo OIG
Vraag uw inkoopbeleid aan

Kom met ons in contact

Mail ons

Logo OIG
Solliciteer op de functie accountmanager

Kom met ons in contact

Mail ons

Logo OIG
Stel uw vraag aan ons

Kom met ons in contact

Mail ons