Professioneel inkoopbeleid voor scholen
Bespaar kosten, voldoe aan wet- en regelgeving en creëer rust en overzicht. De Onderwijs Inkoop Groep helpt u bij het opstellen en uitvoeren van effectief inkoopbeleid.



Een solide basis voor rechtmatige en efficiënte inkoop
Inkoopbeleid is de richtlijn die bepaalt hoe uw schoolbestuur inkopen en aanbestedingen uitvoert. Het vormt de basis voor een transparante en
doelgerichte manier van inkopen.
Met een goed doordacht inkoopbeleid:
creëert u grip op kosten en processen
krijgt u inzicht in leveranciersafspraken
bent u voorbereid op accountantscontroles

Begeleiding van beleid tot praktijk
De Onderwijs Inkoop Groep ondersteunt schoolorganisaties in het opzetten én uitvoeren van inkoopbeleid. Wij brengen structuur aan en zorgen voor naleving van de geldende regelgeving.Onze ondersteuning omvat:
Onze ondersteuning omvat:Juridische toetsing en begeleiding bij aanbestedingen
Advies over centrale of decentrale inkoopstructuren
Monitoring van contracten via ‘Mijn OIG’
Begeleiding bij zowel Europese als onderhandse aanbestedingen
Heldere aanpak, meetbare resultaten
Elke samenwerking begint met een grondige analyse van uw huidige inkoopstructuur en lopende contracten. Vervolgens stellen we een aanbestedingskalender op en begeleiden we u stap voor stap in het verbeteren van uw inkoopbeleid.
Alle overeenkomsten worden veilig geborgd in ‘Mijn OIG’, met heldere rapportages en tijdige updates voor het bestuur. U houdt overzicht en controle, zonder extra belasting voor uw organisatie.








Een gemiddelde besparing van 29%
Uit onze benchmark onder 2.700 scholen blijkt dat goed inkoopbeleid direct loont. Hieronder ziet u de gemiddelde besparingen per segment:


Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over aanbesteden.
Wat is inkoopbeleid voor scholen precies?
Inkoopbeleid is een richtlijn die bepaalt hoe een school of bestuur omgaat met het inkopen van producten en diensten. Het zorgt voor structuur, rechtmatigheid en overzicht, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken en voldoet aan wet- en regelgeving.
Waarom moet een school voldoen aan de Aanbestedingswet?
De Aanbestedingswet is bedoeld om eerlijke concurrentie te waarborgen bij opdrachten boven een bepaald drempelbedrag. Scholen vallen onder deze wet en zijn daarom verplicht om opdrachten boven die drempel op een transparante en rechtmatige manier aan te besteden.
Wat is het verschil tussen centrale en decentrale inkoop?
Bij centrale inkoop worden producten of diensten voor meerdere scholen of locaties tegelijk ingekocht, vaak via een bestuur of bovenschoolse organisatie. Bij decentrale inkoop beslist elke school of locatie zelfstandig. De OIG adviseert welke vorm het best past bij uw organisatie en hoe u optimaal kunt profiteren van schaalvoordeel.
Hoe weet ik of mijn school rechtmatig inkoopt?
De OIG helpt u om dit inzichtelijk te maken met een inkoopscan. We toetsen uw inkoopprocessen en bestaande contracten aan de geldende wet- en regelgeving en brengen eventuele risico’s of verbeterpunten in kaart.
Wanneer moet ik Europees aanbesteden?
Dat hangt af van de omvang en het soort opdracht. De OIG helpt u om dit correct te beoordelen en zorgt voor een rechtmatige uitvoering van het aanbestedingstraject.